English   Site Haritası
Ar-Ge
reTriga Nükleer Araştırma Reaktörü Kontrol Sistemi Tasarımı
 
Triga Mark II tipi nükleer araştırma reaktörleri;  General Atomics firması tarafından tasarlanmış olan TRIGA adı "Training Research Isotope Production General Atomic" kelimelerinin ilk harflerinden meydana gelmiştir. Mark-II ise, muhtelif TRIGA reaktör tipleri arasında yer seviyesi üstünde inşa edilen ve kalbi sabit bir tipin adıdır.

İTÜ TRIGA Mark-II Reaktörü, 11 Mart 1979 tarihinde devreye alınarak (kritik yapılmış) ve Dünya’daki TRIGA reaktörlerinin 54'üncüsü olarak işletmeye açılmıştır. Reaktör yıllar içerisinde çeşitli modernizasyon revizyonları geçirmekle birlikte özellikle elektronik ölçüm ve kontrol altyapısı modern elektronik imkanlarına nazaran eski model kalmıştır.  



Eski Triga Mark II Reaktör Kontrol Konsolu

Proje ile reaktörün; Gama ve nötron ışıması üzerinden güç ölçüm sistemleri, termal ölçüm sistemleri, reaktör kontrol çubuklarının elektromekanik yönetim sistemi, nötron kaynağı elektromekanik otomasyonu, reaktör havuz suyu soğutma ve arıtma sistemi, pnömatik ışınlama sistemi, radyasyon detektör sistemi ve reaktör ana kontrol konsolu tamamen Türk mühendisleri ve akademisyenleri tarafından yeniden tasarlanıp üretilerek devreye alınmıştır. 

Bir “Üniversite- Sanayi işbirliği” örneği olan proje Türkiye’de “Yerli Nükleer Elektronik Sanayi” oluşumunda önemli bir köşe taşı olacağı düşünülmektedir. İTÜ Arı Teknokent bünyesinde Ar-Ge çalışmalarını yürüten AİM Enerji, “reTriga” kod adı verilen bu projede İTÜ Enerji Enstitüsü Akademik kadrosu ile tasarım ve uygulama konusunda birlikte çalıştır.


Yeni Tasarlanan ve Üretilen reTriga Konsolu

reTriga Projesi 2015-2016 yılları arasında TÜBİTAK TEYDEB 1507 programı ile de desteklenmiş olup projenin ana kısımları 2016 yılı sonu itibarı ile tamamlanmıştır. Projeye ilişkin T.C. Kalkınma Bakanlığı tarafından sağlanan ek bütçelerle reaktör sisteminin yan bileşenlerinin de tasarım ve üretimi 2017 yılı sonunda tamamlanmış olup "reTriga" reaktör kontrol sisteminin Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) tarafından lisanslanması konusunda İTÜ Enerji Enstitüsü ile birlikte çalışmalar devam etmektedir..




reTriga Sistem Rack





Kansas/ABD'deki Triga Mark II Reaktörün tam güçte çalışması
sırasında ortaya çıkan Cherenkov Işıması
(Güvenlik gerekçesi ile İTÜ'deki reaktörün fotoğrafı kullanılmamıştır)
Copyright AİM ENERJİ - 2016 Web Tasarım